+3630/990-1143 info@karpatfa.hu

OSB lapok 

Az OSB az angol Oriented Strand Board szó rövidítése, mely szabad fordításban Irányított szálelrendezésű lapot jelent. Alapvetően fa-alapú anyagról van szó. Az elnevezés az anyagszerkezetére utal, ami a terméknek a szilárdságát biztosítja. Felépítését tekintve háromrétegű lap, a középső rétegében a forgácsok helyzete a hosszoldalra merőleges, a szélső rétegekben azzal párhuzamos. Kis átmérőjű, gyors növésű farönkökből készül. Vízálló és hőálló gyanta kötőanyagok gondoskodnak a panel belső tartósságáról, merevségéről, és vízhatlanságáról. Jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a furnér, vagy más keményfa deszkák. Sokkal tartósabb, erősebb, és széles körben használják csomagolásra, mint csomagolódoboz, vagy raklap, díszítés, bútor, mint bordázat és építkezéseken, mint zsaluzás, főleg a kanadai stílusú házak építésénél.

Tökéletes tetőanyagként, külső és belső falak építésére, emeletráépítés könnyűszerkezetként és I-gerendákhoz. Alkalmazzuk tető alá zsindelyként, vagy más tetőfedő anyag alá hagyományos zsaluzatként, javítások és kiigazításokhoz, lépcső építésekor, peronokhoz, kifutókhoz. Ezen kívül ideális még zsaluzásra, ideiglenes kerítés építési telkeknél, épület nyílások befedésére, raklapoknál, állványok és kiállítási standoknál, bútor polcoknál, üzletpolcoknál, asztallapoknál, bútor gyártásakor, konténerek kialakításakor, hajókon és vasúti kocsikon.

Miért válasszuk a furnér helyett?

Az OSB lap nem hajlik, nem ferdül, nem válik szét és nem esik rétegeire olyan könnyen, mint a furnér. Számíthatunk az állandó minőségre, csomók és hiányosságok nélkül. A lapok borításai egyformák, erős, sűrű, egyenletes, hiányosságoktól mentes és könnyű vele dolgozni.

 OSB lapok felhasználása:

6 mm – fal- és mennyezet burkolatok
8 mm – szarufa alá, tető alsó síkja, egy utas raklap
10 mm – íves felületek zsaluzata, csomagolás
12 mm – kész- és faház építés, szállító ládák, tetőhéjalás
15 mm – külső-belső falelemek, tengeren túli szállítás
18 mm – állványpadló, tetőtárcsa, monolit zsaluzat
22 mm – hevederek, szerelő csík, előre gyártott zsalu tábla