+3630/990-1143 info@karpatfa.hu

Milyen felület kezelőt használjunk kültéren?

Fafelületek festéséről lesz szó, mint fa teraszburkolat, korlát, kerítés, kerti bútor.  Olyan felületkezelőket kell választani, melyek a lehetőségekhez képest a lehető legjobban megvédik a fát a nedvesség és a napsugárzás hatásaitól.

A festés előtt ajánlott egy próbafelhordás, hogy meggyőződjünk arról, hogy olyan lesz a végeredmény, amilyenre vágyunk.A kezelt felületnek tisztának kell lennie, azaz legyen zsír-, viasz-, por- és szennyeződésmentes. A favédőszer ecsetelhető, meríthető, áztatható és zárt berendezésben szórható is. Egy alapos keverés után azonnal használatra kész, hígítatlanul használandó.

Vegyük akkor sorba a kezelendő felületeket és a javaslatokat:

 

  • Fa kerti bútor

Vékony lazúr elsősorban nem mérettartó faanyagból (pl. gyalult deszka, palló, gerenda) készülő, esőnek, csapadéknak közvetlenül kitett kültéri faszerkezetek (pl. kerítések, pergolák, kerti padok, oromdeszkázatok, faházak) védelmére javasolt. Fő jellemzője, hogy a fába beszívódik – szemben a vastaglazúrokkal –, és a felületen vékony viaszos filmréteget képez, ezért nem gátolja az esetleges repedéseken vagy bütüfelületeken keresztül a fa belsejébe szívódó nedvesség szabad kipárolgását.

A Milesi vékony lazúrok tulajdonságai közé tartozik hogy megfelelő felhordás mellett megőrzi a fa természetes hatását, meghagyja erezetét. Előnyei hogy abszolút nem igényel külön alapozót hiszen a lazúr tartalmaz minden olyan anyagot mely a favédelem szempontjából szükséges: gombavédelem a kártevők ellen, UV védelem a hosszan tartó színhatásért, a viaszos hatás pedig a vízvédelmet adja a faanyagunknak.

 

  • Fa teraszburkolat

A fa teraszburkolatok is nagy igénybevételnek vannak kitéve, ezért aki ilyet szeretne, jó ha felkészül arra, hogy évente újra kell csiszolni, és le kell ápolni ahhoz, hogy mindig teljes pompájában tündököljön. Javasolt lenolajkencét használni, mely a fára, vasra vagy más anyagra felkenve, a levegőn tovább oxidálva, megszáradás után az illető tárgyat gyantás kéreggel bevonja és így a külső légköri viszonyok befolyásától megóvja.

 

  • Kerítés

 A kerítést folyamatosan éri eső és víz, nem védi semmi, ezért kerüljétek az olyan festékeket, amik vastag filmréteget képeznek a fafelületen, mert a kerítés nem mérettartó tulajdonsága miatt ezek idővel hajlamosak megrepedezni és leperegni. Éppen ezért, a vastag lazúrt kerítésre nem javasolt.

NAGYON FONTOS: a kerítés nem a lécek felületén szívja fel a vizet, hanem a léc alján és tetején a vágás mentén. Ezért különös gonddal és figyelemmel fessük le a vágott felületet, hiszen a rostokat így tudjuk lezárni és a nedvszívást megakadályozni.

Javasolt Lazurán Aqua Favédő Lazúr, ami mélyen beszívódik a farostok közé, ahol védelmet nyújt a faszerkezeteket veszélyeztető különböző kártevő rovarok, – gombák és faelszíneződést okozó gombák ellen. A hatékony vízlepergetés érdekében viaszt tartalmaz.
Favédőszer hatása mellett, esztétikus megjelenésével kiemeli a fa eredeti erezetét. Alkalmazható favédőszerként, alapozóként és lazúrként is.